Wijnliefhebbers

Een echte wijnliefhebber bewaart zijn wijnen niet zomaar in de koelkast of in een wijnrek in de keuken. Licht en trillingen hebben namelijk een negatief effect op de kwaliteit van de wijn. Om tot bloei te kunnen komen, heeft wijn namelijk een kalme, rustige omgeving nodig. Hieronder lees je de vijf belangrijkste voorwaarden voor een goed klimaat voor wijnen. Met een wijnkoelkast geef je je wijn de optimale omgeving om tot een hoogtepunt te komen.

In een wijnbewaarkast kun je wijn opslaan om deze te laten rijpen. De bewaartemperatuur ligt tussen de 10 en 14°C. De ideale temperatuur is 12°C, ongeacht het type wijn dat je wilt laten rijpen. Voor het bewaren van wijn om deze te serveren, gelden andere temperatuur. Deze verschillen per wijnsoort.

Wat misschien nog wel belangrijker is dan de temperatuur zelf, is dat de temperatuur constant is. Kleine schommelingen in temperatuur kunnen namelijk al grote gevolgen hebben voor de smaak van de wijn.

Naast temperatuur is ook de luchtvochtigheid in de wijnkast van belang. Dat is belangrijk voor de kurk van de flessen. Deze moet continu vochtig zijn. Alleen dan blijft de fles hermetisch afgesloten.

Bij een vochtigheidsgraad onder de 55% droogt de kruk uit, waardoor de wijn uit de fles loopt en oxideert. Als de luchtvochtigheid boven de 80% komt, wordt de kurk juist te vochtig. Er kan dan schimmel ontstaan. Bovendien kunnen de etiketten loslaten.

Bron: www.eurocave.be